Ahogy igyekszel kutyusodnak azt a tápot adni, amit a legjobban szeret, és kedvenc játékát is időről időre újraveszed neki, úgy érdemes a kutyaházát is a személyiségének megfelelően kiválasztani. Tarts velünk, ebben a cikkben eláruljuk, mire érdemes figyelni, hogy félős kedvenced az új kutyaházban is igazán otthon érezze magát.

Keresd meg a legjobb helyet az udvaron

A félénk kutyusok mindennél jobban ragaszkodnak a gazdájukhoz, és szinte csak mellette érzik biztonságban magukat, ezért a kutyaházat érdemes úgy elhelyezni, hogy kedvenced a kert minden pontján szemmel tudjon tartani téged.

Helyezd el a kutyaházat lehetőség szerint

  • minél közelebb a bejárati ajtóhoz, mert így félős kutyusod már a legelső szilveszteri tűzijáték fellövése után be tud majd kéredzkedni a lakásba,
  • szélvédett helyen, hogy kedvenced viharban is nyugodtan pihenhessen,
  • minél távolabb a kerti műhelytől, mert így kutyusod a barkácsolás zajait is átaludhatja. 

Számel tipp: Jelöld ki előre a kutyaház leendő helyét, mert egyrészt így a nehéz tömörfa szerkezetet később már nem kell megmozdítani, másrészt pedig félős kutyádnak is csak egyszer alkalmazkodnia a változáshoz.

Bátoríts kutyusodat nyitható tetővel

Tévhit, hogy csak a kölyökkutyák félnek a sötétben, ezért akkor is érdemes nyitható tetős kutyaházat választani, ha felnőtt kedvenced kinti otthonát szeretnéd cserélni. 

A nyitható tető segíti a beszoktatást, mert a kutya fentről is benézhet a kutyaházba, és miután meggyőződött annak veszélytelenségéről, magától is szívesebben fog bemenni. 

Sőt, mivel félős kutyusod mindennél jobban bízik benned, ezért kellően nagy méret esetén akár te is bemászhatsz a kutyaházba. Hidd el, hamar utánad fog menni, főleg akkor, ha egy-két finom falatot is rejtegetsz a markodban.

Fontos! Ne akard mindenáron megváltoztatni kutyusodat, mert ahogy nekünk embereknek, úgy a kutyáknak is megvan az alapszemélyisége. Azonban ha kedvenced szorongó természete a mindennapokban is akadályoz benneteket, mielőbb keress fel egy szakembert, aki speciális tréningekkel kíváncsibbá és bátrabbá tudja tenni kutyusodat.

A nyitható tető most minden Számel kutyaház mellé AJÁNDÉK!

Legyen a bejárat a kutyaház oldalán

A félős kutyusok imádnak a legkülönbözőbb helyekre elbújni. Számukra tökéletes választás egy oldalsó bejárattal rendelkező kutyaház, mert a sötét és tágas sarok az eső, a szél és a kerti partira érkező, kíváncsiskodó vendégek elől is szuper menedéket biztosít.

A egyik legnépszerűbb Számel kutyaház a Goofy kutyaház, amely nemcsak oldalsó bejáratával véd a viharok ellen, de hőszigetelésével a mínuszokat is a falakon kívül tartja.

Válassz egy mérettel nagyobb kutyaházat

Az oldalbejáratos Számel kutyaházak legnagyobb előnye, hogy válaszfallal is felszerelhetők. Érdemes ilyenkor egy mérettel nagyobb ólat választani, hogy kutyusod a kettéosztott térben is kényelmesen tudjon mozogni és feküdni. 

A válaszfallal tulajdonképpen egy plusz kuckót alakíthatsz ki félénk kutyusodnak a kutyaházban, ami akkor is ideális, ha gyerekek jönnek látogatóba. A dupla fal mögé elbújva ugyanis kedvenced egyértelműen jelezheti, hogy nincs kedve szaladgálni, és így ők sem tudják majd zavarni a nyugalmát.

Ráadásul a kutyaház válaszfala abban is segít, hogy kutyusod a dörgést meghallva se akarjon betörni a kerti faházba vagy bemászni a pince ablakán, mert a zajokat is csillapítja.

Döntsd el, kell-e zárható ajtó a kutyaházra

A félénk kutyákat gyakran menekülésre késztetik a stresszes helyzetek. Ilyenkor jó választás egy zárható rács a kutyaházra, mert így szökésre hajlamos kedvenced biztonsága is garantált.


Zárd be a kutyaház ajtaját pár percre, amikor

  • bejársz az udvarra az autóddal,
  • nagyméretű csomagot hoz a futár,
  • a kutyád számára ismeretlen vendégek érkeznek,
  • a téli tűzifát hordjátok be az utcáról,
  • zenés felvonulás van a környéken.

Egy zárható kutyaházzal gazdiként is nyugodtabb lehetsz, mert az ól beszerzése sokkal egyszerűbb és pénztárcabarátabb, mint az eltűnt családtag keresgélése vagy rosszabb esetben a kóborlás közben elszenvedett baleset állatkórházi számláinak a fedezése.


A tökéletes kutyaházat keresed félős kedvencednek?
Válassz neki Számel kutyaházat »