A nyárra való felkészülés ma már nem csak az új fürdőruha beszerzését és a kerti bútorok újrafestését jelenti. Az elmúlt évek kemény kánikulái a kinti kutyák szervezetét is egyre jobban megviselik, ezért ebben a cikkben 5 hűsítő tippet gyűjtöttünk össze a közelgő nagy melegre. Olvass tovább és garantáld kedvenced jókedvét az elkövetkezendő hónapokra.

1. Válassz hőszigetelt kutyaházat

A hőszigetelt kutyaházak vastag falaikkal és a közéjük ragasztott hungarocellel nyáron 8-12 °C-kal hűvösebben, télen pedig ugyanennyivel melegebben tartják kedvenced pihenőhelyét az udvar hőmérsékletéhez képest.

Nyáron a hőszigetelt kutyaház előnye, hogy

  • kutyusod a napszúrástól védve, árnyékban pihenhet,
  • kedvenced fokozott lihegés nélkül hűtheti magát, így kímélve a szívét,
  • az optimális hőmérséklet miatt lakója akár a legmelegebb déli órákat is átaludhatja.

Olvass bővebben a hőszigetelt kutyaházak nyári előnyeiről a Számel blogban.

2. Cseréld kutyád ivóvizét napjában többször

A meleg napokon különösen is fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd kedvenced vizét, mert a gyakori újratöltéssel hatékonyan csökkenthető a kiszáradás veszélye. Erre az időszakra érdemes több tálat elhelyezni a kertben, mert így akkor is lesz víz kutyusod előtt, ha kedvenc tálkáját már kiitta. 

Amellett, hogy árnyékos helyre teszed a tálakat és gyakran cseréled a vizet, időnként nyugodtan beledobhatsz 1-2 jégkockát is, hogy kutyusod így is hűthesse magát.

3. Biztosíts állandó árnyékot kutyusodnak

Habár a legtöbb hőszigetelt kutyaház a tűző napsütésben is sötét búvóhely, a legaktívabb házőrzők és a kíváncsi ebek a nap közepén is szívesen hűsölnek a szabadban.

A déli és a kora délutáni órákban, amikor a nap a legmagasabban jár, nyiss ki egy napernyőt a kutyaház közelében, mert így is csökkenthető a hőguta kockázata, illetve világos bőrű és/vagy rövid szőrű kedvenced sem fog leégni.

4. Nedvesítsd be kedvenced bundáját

Ha a környékeden nincs patak, tó vagy folyó, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy négylábú barátod a saját kutyaháza mellett is élvezhesse a kellemesen hideg vizet. Ehhez tökéletes egy benedvesített törölköző, amelyet a hátára vagy a földre terítesz, de a nagy melegben igazi kutyastrandot is készíthetsz a számára.

A kutyák csak a mancsukon keresztül tudnak izzadni, ezért elég, ha egy leselejtezett gyermekmedencét vagy műanyag homokozót addig töltesz vízzel, ameddig el nem lepi kedvenced lábát.

Sőt, a kerti locsolórendszer vagy a tömlő beindításának nemcsak növényeid, de kutyusod is örülni fog, mert a gyengéd pára vagy az alacsonyra állított vízsugár percek alatt lehűti majd a testét.

5. Készíts házi kutyafagyit

A meleg napokon a hőguta kockázatát finom falatokkal is csökkentheted, mert a házi kutyafagyival extrán hidratálhatod kutyusodat. Sőt, egy-egy ilyen csemegével akár a kánikula okozta étvágytalanság is egyszerűen orvosolható.


Hozzávalók terén bármit használhatsz, amit kutyád alapból is szeret, a lényeg, hogy a gyümölcsöket magozd ki, joghurtot vagy túrót pedig csak akkor tegyél a kutyafagyiba, ha kedvenced nem laktózérzékeny.

A legnépszerűbb alapanyagok a kutyafagyihoz:

  • májkrém
  • nedvestáp vagy kutyakonzerv
  • húslé
  • zabpehely
  • sárgarépa
  • banán
  • alma

Készítsd elő a botmixeredet vagy a turmixgépedet, néhány muffinformát, jégkockatartót vagy joghurtos poharat, és máris kezdődhet a kutyafagyik gyártása.


Olyan kutyaházat keresel, amelyben kedvenced a legnagyobb melegben is jól érezheti magát?
Válassz Számel hőszigetelt kutyaházat »