Az új kutyaház kiválasztása előtt nemcsak a legfontosabb tudnivalóknak, de a leggyakoribb hibáknak is érdemes utánanézni, mert ezek ismerete akár több tízezer forintnyi felesleges kiadástól is megóvhatja a családi kasszát. Olvass tovább, ebben a cikkben most egy helyen találod meg ezeket.

1. Túl nagy kutyaházat választasz

Tévhit, hogy minél nagyobb a kutyaház, kedvenced annál boldogabb lesz benne. Pont ellenkezőleg, mert a kutyák saját leheletükkel fűtik be kinti otthonukat, és minél nagyobb az ól légtere, ez annál tovább tart.

Ráadásul a kutyák evolúciós szempontból is a szűk helyeket kedvelik, mert leginkább összegömbölyödve érzik magukat biztonságban. Így nemcsak hogy nincs szükségük nagy térre, egy nagyobb kutyaházat választva is ugyanolyan picire húzzák össze magukat.

Olvasd el a Számel blogban, hogyan találhatod meg elsőre a tökéletes kutyaház méretet.

2. Fa kutyaház helyett fémet vagy műanyagot vásárolsz

Habár első ránézésre a fém és a műanyag kutyaházak is tartósabbnak tűnhetnek, mint a fából készült ólak, folyamatos használatra csak a természetes anyagú kutyaházak alkalmasak.

A fém kutyaházak nyáron nagyon hamar átforrósodnak, télen pedig pillanatok alatt kihűlnek, amit még az utólag pótolt hőszigetelés sem tud megelőzni. Ahhoz, hogy kedvenced nyáron ne égesse meg magát, amikor nekidől az ól oldalának, és télen se fogvacogva szaladjon eléd, érdemes elkerülni a fém kutyaházakat.

A műanyag kutyaházak a kerti székekhez hasonlóan nagyon egyszerűen tisztíthatók és könnyen mozgathatók, de éppen ezért állandó kinti lakhelynek egyáltalán nem alkalmasak. A műanyag könnyű súlya miatt elég egy kisebb széllökés, amely akár fel is boríthatja a választott kutyaházat, és kedvenced máris nem tud elbújni a közelgő vihar elől.

A Számel tömörfa kutyaházak ezzel szemben akár a 170 kg-os súlyt is elérhetik, ezért stabilan a helyükön maradnak. Pácolt-kezelt felületük miatt pedig a tisztításuk is gyerekjáték.

3. Nem veszed figyelembe kutyád személyiségét

Kutyaház-választás előtt mindennél fontosabb, hogy megismerd kedvencedet. Figyeld meg, hogy elbújik-e az idegenek elől vagy kíváncsian sertepertél a vendégek lába körül. Fél a zajoktól vagy a hangos fűnyírónak is bátran a nyomába ered?

A bejárat helye meghatározza, milyen kutyaházat válassz kedvencednek, mert

  • az elöl bejáratos kutyaházból izgága kutyusod mindig szemmel tarthatja az udvart,
  • az oldal bejáratos kutyaház félős kedvenced biztonságérzetét is képes növelni, főleg ha még válaszfalat is teszel bele.

Olvasd el kutyaház-választási tippjeinket, amelyekkel még a legfélősebb kutyus is tökéletesen otthon érzi majd magát.

4. Nem tartod fontosnak a hőszigetelést

Az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok mellett a kutyaházak hőszigetelése ma már nemcsak opcionális, de egyenesen kötelező.


Sokan, de főleg a hosszúszőrű kutyák gazdái gondolják úgy, hogy kedvencüknek nincs szüksége hőszigetelt kutyaházra, pedig egy ilyen ól a nyári kánikulában is 8-12 °C-kal hűvösebb az udvar hőmérsékleténél. Ez pedig óriási különbséget jelent egy tömött bundájú ebnél, aki ezáltal kevésbé intenzív lihegéssel is hamarabb le tudja majd hűteni magát.

5. A kutyaház tetejére díszként tekintesz

Habár a nyeregtetős kutyaházak a klasszikus családi házak mini verziói, a lapostetős modellek pedig remekül passzolnak a mai modern otthonok kertjeibe, a kutyaház teteje nemcsak dizájnelem, hanem kutyusod boldogságát is meghatározza.

Extra nagy marmagassággal rendelkező kutyád kényelmét egyszerűen garantálhatod egy sátortetős kutyaházzal, mert a magas belső térben a hosszú lábú ebek is kényelmesen fel tudnak ülni, és vakarózni sem kell kijönniük.

Egy lapostetős kutyaház tökéletes választás, ha rövidszőrű vagy kisméretű kutyusod van, mert kedvenced hamarabb be tudja majd fűteni az alacsonyabb teret a leheletével. Sőt, ezek a modellek kívülről is praktikusak, mert a tetőre felmászva a legkisebb kölyökkutya is igazi házőrzőnek érezheti magát.


Válaszd ki most a kutyusod igényeihez passzoló kutyaházat a Számel kínálatából!
Kezdd ITT »