Perzselő napsütés, elviselhetetlen kánikula és sehol egy folt árnyék. Ugye Téged is gyakran megvisel a nyár? Nincs ez másként a kutyusokkal sem, akikre a nagy hőség gyakran sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint ránk, emberekre. Sokan viszont megfeledkeznek erről, mikor kutyaházat választanak, pedig a szigetelés a melegebb hónapokban éppoly fontos, mint télen. Ezért össze is gyűjtöttünk 5 nagyon fontos szempontot a témában, amire oda kell figyelni, mikor új ólat keresel kedvencednek.

Miért fontos a hőszigetelt kutyaház nyáron?

Tapasztalataink szerint igen általános tévhit, hogy a kutyusok jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak, mint az emberek. Pedig ahogyan télen is könnyedén megbetegedhetnek, úgy nyáron is komoly veszélyt jelent számukra a kiszáradás és a hőguta. Hogy miért?

Gondolj csak bele, hogy mennyire meg tud viselni egy-egy forró nyári nap. Azonban amíg az emberek az egész testükön képesek leadni a hőt, addig a kutyáknak csak egy kis felület, a nyelv nyálkahártyája szolgál erre. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy:

  • a testhőmérsékletünk alapvetően magasabb, mint a miénk,
  • a rövid orrú kutyák nehezebben lélegeznek,
  • így a heves lihegés sem egyszerű számukra,
  • az idősebb kutyák szíve sem úgy bírja már a terhelést, mint fiatalon.

Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy kedvenced teste igen gyorsan felhevül. Ha nem tud megfelelő mennyiségű hőt leadni, akkor könnyedén hőgutát kaphat, amely értelemszerűen igen komoly veszélyt jelent a szervezetére, egészségére nézve.

5 fontos szempont a szigetelt kutyaház kiválasztásához

A fentiek miatt nagyon fontos, hogy ne csak télen fordíts kellő figyelmet a szélsőséges időjárás elleni védelemre, hanem a melegebb hónapokban is. A megfelelő mennyiségű folyadék és árnyékos hely biztosítása mellett nyáron például egy megfelelően szigetelt házzal tehetsz igen sokat kutyusod jólétének és egészségének érdekében. Utóbbi kiválasztása során a következő 5 szempontra célszerű kiemelten odafigyelni:

1. a kutyaház alapanyaga: a fa kiváló hőszigetelő és a szellőzés szempontjából is sokkal jobb választás, mint a műanyag.

2. professzionális szigetelés: egy fal mellé támasztott hungarocell darab nem számít hőszigetelésnek, ellenben a professzionális megoldásokkal akár 8-10 °C különbség is garantálható a kinti környezethez képest. Ehhez azonban dupla lambéria borítás és közé illesztett Hungarocell lemezre van szükség.

3. a bejárat helye: tapasztalataink szerint sokan nem is gondolnák, mennyire fontos a bejárat elhelyezkedése. Pedig a hőszigetelés és a szellőzés szempontjából sokkal előnyösebb, ha nem a ház közepén, hanem inkább az oldalán található a bejárat.

4. a tető típusa: egy masszív tető a hőszigetelés miatt is kulcsfontosságú, emellett érdemes arra is odafigyelni, hogy nyitható legyen az ól teteje. Ez ugyanis nyáron óriási segítséget jelent a szellőztetésben, így könnyedén teremthetsz kellemes körülményeket kedvenced számára.

5. egyéb kiegészítők: nyáron valószínűleg nem túl sok embernek jut eszébe a téli fagyokon gondolkodni. A kutyaház kiválasztása előtt viszont fontos tudni, hogy a legnagyobb hidegben egy kivehető válaszfalra és hőfüggönyre is szükség lehet, ami lényeges szempont a döntés során.

Találd meg a tökéletes, szigetelt kutyaházt, válogass a minőségi Számel darabok közt most »