Minél nagyobb, annál jobb! Gondolják sokan, amikor kutyaházat vásárolnak, pedig ez az egyik legnagyobb tévedés, amibe csak eshet az ember. Az ól mérete ugyanis alapvetően befolyásolja, hogyan érzi majd magát az új kuckójában kedvenced, ráadásul a hőszigetelés szempontjából is kulcsfontosságú. Éppen ezért összegyűjtöttük és már mutatjuk is a legfontosabb tudnivalókat, hogy könnyedén kiválaszthasd az ideális méretű kutyaházat.

A leggyakoribb hibák és tévedések a kutyaház méreteivel kapcsolatban

Tapasztalataink szerint a leggyakoribb hiba, amikor a gazdi indokolatlanul nagy házat vásárol kedvencének. Hiába akar minél nagyobb teret biztosítani számára és hiába mutat jól a kertben egy illusztris, méretes darab, a kutyusok nem fogják jól érezni magukat benne. Ahogyan egy olyan kis ólban sem, amelyben éppen csak el tudnak feküdni, pedig ez is igen elterjedt tévhit. És nem, az sem elég, ha csupán kedvenced testsúlya alapján döntesz arról, mekkora házat választasz.

Ezért nem szabad elintézni egy vállrándítással a kutyaház méretét

És hogy miért ennyire fontos szempont a kutyaház kiválasztása során a méret? Először is a túl nagy ólakat télen könnyedén átjárja a hideg, hiszen a kutyák nem tudják „kifűteni” a testük hőjével, így könnyebben megbetegedhetnek. Másfelől nem is érzik magukat elég komfortosan és biztonságban bennük, ahogyan értelemszerűen egy kisebb házban sem.

Ennek pedig két következménye lehet: vagy folyamatosan feszültebb lesz emiatt kedvenced vagy messziről elkerüli majd új kuckóját. Egyik sem járható út, ezért mutatjuk is milyen méretekkel éri meg számolni.

Így számolhatod ki, hogy mekkora kutyaházat éri meg választani

Rengeteg különböző képlet létezik az ideális méret kiszámítására, ezek azonban többnyire egy gondolatmenetet követnek, végeredményben az eltérés pedig sokszor csupán néhány centiméter. Éppen ezért most egy olyan általános módszert mutatunk, amellyel percek alatt könnyedén belőheted, mekkora kutyaházra lesz szüksége kedvencednek.

  • A kutyaház bejáratának magassága - Bőven elég, ha nagyjából megegyezik kutyusod marmagasságával, nem kell, hogy felemelt fejjel is beférjen rajta. Egyfelől azért mert ez számára is kényelmes, másfelől így a hőveszteség is minimálizálható.
  • A kutyaház magassága - A kutya álló helyzetben vett magasságára célszerű rászámolni legalább 25, maximum 50 százalékot. Egy átlagos német juhászkutya például nagyjából 60 centiméterre nő meg, így ebben az esetben a tető ideális magassága 75-90 cm.
  • A kutyaház hossza és szélessége - ez lényegében a belső terület nagyságát határozza meg, amely az általános vélekedés szerint ideális esetben éppen akkora, hogy a kutyád teljesen körbe tudjon fordulni, majd kényelmesen lefeküdni. A számok nyelvére lefordítva a tökéletes ól hossza és szélessége nagyjából 25%-kal nagyobb, mint az orr és a farok között távolság.

Rugalmas méretek? Segít a kivehető válaszfal!

Kölyökkutyád számára keresel ólat vagy kedvenceidnél éppen szaporulat várható, de nem akarod folyamatosan cserélgetni a kutyaházat? Ezekben az esetekben tökéletes megoldást jelent egy kivehető válaszfal, amellyel a szükséges időre lecsökkentheted a kutyaház belső méreteit, optimalizálva ezzel a hőszigetelést és a komfortérzetet.

A tökéletes kutyaházat keresed? Fordulj hozzánk bizalommal, hiszen a Számelnél minőségi, változatos méretű ólak és kiegészítő lehetőségek közül válogathatsz »