A kutyák nevelésének kulcsa a türelem és a játék összhangjában rejlik, és ez alól természetesen a kutyaházba szoktatás sem jelent kivételt. Olvass tovább, mutatjuk, hogyan tudod úgy beszoktatni kedvencedet a kutyaházba, hogy ne csak elviselje, de őszintén szeresse is új kinti helyét.

Válassz megfelelő méretű kutyaházat

A tökéletes kutyaház ismérve, hogy elég helyet biztosít kedvencednek a körbefordulásra és a felállásra, ugyanakkor csak pont annyira tágas, hogy kutyusod az egészet be tudja fűteni saját leheletével.

A megfelelő méretű kutyaház kiválasztásáról ITT írtunk korábban.

Mutasd meg kutyádnak, hogy a házban csak jó dolgok várják

Az új kutyaház az első néhány napban még ismeretlen közeg lesz kutyusod számára. Ám könnyen vonzóbbá teheted számára leendő otthonát, ha csupa ismerős dologgal kezded a beszoktatást.

Gyorsan megszereti a kutyus a kutyaházat, ha

  • azt a kutyaágyat, pokrócot vagy párnát helyezed el az ólban, amin eddig is aludt,
  • kedvenc jutalomfalatjával csalogatod be,
  • játék közben bedobod neki a kedvenc játékát, és megpróbálod elérni, hogy onnan hozza ki neked,
  • feláldozod az egyik mosatlan ruhádat vagy cipődet, hogy a gazdi ismerős szaga növelje kutyusod biztonságérzetét.

Számel tipp: Ha elég nagy a kutyaház, az is segíthet, ha néhányszor te magad is bemászol és bentről hívogatod a kutyust. Egyrészt így a szagod is bent marad, másrészt azt is hamarabb felismeri majd, hogy odabent nem eshet bántódása.

Fordítsd a kutyaházat a bejárati ajtó felé

Ha megfelelő szélvédett hely áll a rendelkezésre, helyezd el úgy a kutyaházat, hogy kedvenced bentről is rálásson a kapura és a bejárati ajtóra. 

Így biztosan nem fogja azt érezni, hogy lemarad valamilyen fontos eseményről, mert a kutyaház ajtajából is kényelmesen tud majd benneteket figyelni, és a postás sem dobhatja be anélkül a levelet, hogy meg ne ugatná.

Nyisd fel a kutyaház tetejét

Habár a sötéttől való félelem leginkább a kölyköknél figyelhető meg, a felnőtt ebeknél sem ritka jelenség. Ha naponta néhány órára felnyitod a választott kutyaház tetejét, kedvenced akkor is bele tud nézni, ha addig még az orra hegyét sem merte bedugni oda. Ráadásul amint megpillantja bent a kedvenc labdáját vagy fogköztisztító rágcsálnivalóját, hamarabb bemászik majd, mint hinnéd. 

Válaszd ki a kedvenced igényeinek megfelelő kutyaházat a Számel kínálatából, mert a nyitható tetőt most ajándékba adjuk hozzá.

Ne maradjon el a dicséret sem

Fontos, hogy a beszoktatási időszakban sokat játsszatok a kutyaház közelében. Amint kellően elfárad a kötélhúzásban és végre bemegy az ólba, azonnal jutalmazd meg néhány finom falattal vagy egy kiadós simogatással, hogy azt érezze, ez egy jó hely lesz számára.

Igaz, hogy néhány eb eredendően félős, de a kíváncsiság előbb-utóbb bennük is legyőzni az ismeretlentől való ódzkodást. Ne erőltess semmit, a kutya érezni fogja, ha fázik, és idővel a tűző napsütés elől is a kutyaházban keres majd menedéket.

Szerelj fel hőfüggönyt

Ne erőltess semmit, ha tényleg hideg van és kutyusod fázik, akkor magától fog bemenni a kutyaházba. Ahhoz, hogy már első alkalommal megtapasztalja, hogy bent milyen jó meleg várja, tegyél szalmát az ólba és szerelj fel hőfüggönyt a bejárathoz.

A hőfüggöny hatékonyan tartja távol a hideg szelet és a mínuszokat, miközben kutyusod bentről is szemmel tudja tartani az udvar és az utca történéseit. 

Számel tipp: MOST minden Számel kutyaház mellé ajándékba adjuk a hőfüggönyt és a nyitható tetőt is.

Találd meg kutyád új kutyaházát ITT »

Adj időt kedvencednek

Ne feledd, ahogy számunkra is hosszadalmas folyamat egy új lakásba berendezkedni, úgy négylábú családtagodnak is időbe telhet, hogy megszokja és otthonának tekintse új kutyaházát.

Habár adódhatnak nehéz pillanatok a kutyaházba szoktatás során, próbálj meg mindig türelmes és vidám maradni. Ne kényszerítsd kedvencedet semmi olyanra, amit magától nem szeretne, mert úgy nem fogják pozitív érzések kötni a kinti kuckójához.


Olyan kutyaházat keresel kedvencednek, amelyben az első pillanattól kezdve jól érezheti magát?
Válassz neki hőszigetelt Számel kutyaházat »