Egy új kutyaház kiválasztása előtt célszerű utánanézni a legfontosabb tudnivalóknak, hiszen egy jó döntéssel kényelmes és biztonságos otthonnal ajándékozhatod meg kedvencedet. A probléma csak az, hogy tapasztalataink szerint könnyű belefutni olyan tévhitekbe, amelyek alapvetően befolyásolhatnak. Hogy ne utólag kelljen a fejedet fognod, összegyűjtöttük a legfontosabb tévhiteket, félinformációkat és csúsztatásokat. Ha ezeknek nem dőlsz be, könnyedén megtalálod majd a tökéletes kutyaólat.

1. tévhit: minél nagyobb a kutyaház, annál jobb

Tény, hogy a méret az egyik első és legfontosabb szempont, amire oda kell figyelned, mikor kutyaházat keresel. Az azonban tévedés, hogy minél nagyobb az ól, annál jobban fog neki örülni majd kedvenced.

Fontos, hogy kényelmesen fel tudjon állni és megfordulni kuckójában, de a kutyák alapvetően a kisebb helyeken érzik jól magukat. És akkor azt még nem is említettük, hogy a túl tágas tereknek értelemszerűen a hőszigetelése sem éppen ideális.

Számel kutyaház tipp: az ól méretének meghatározásakor kedvenced marmagasságát, nem pedig teljes magasságát kell figyelembe venned. Éppen ezért minden Számel kutyaház mellett feltüntetjük azt is, hogy mekkora testű kutyusoknak ideális választás az adott modell.

2. tévhit: nincs szükség szigetelésre a kutyaólakban

Az egyik legbosszantóbb tévhit, amivel csak mostanában találkoztunk. A kölyökkutyák pláne, de a nagyobb testű négylábúak is könnyedén megbetegedhetnek a keményebb hidegekben.

Éppen ezért az egészségük védelme miatt különösen fontos, hogy egy, az időjárás viszontagságaitól védett, meleg helyet biztosíts számukra a hűvös napokon egy szigetelt kutyaházzal.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a hőszigetelés természetesen nyáron is kulcsfontosságú. A napokon át tartó 35 °C-os forróság ugyanis nemcsak Téged visel meg, hanem kutyusod is könnyedén kiszáradhat egy szigetelés nélküli, túlmelegedő ólban.

Számel kutyaház tipp: a szigetelés menetéről, előnyeiről és arról, hogy miként érhetsz el könnyedén akár 8-10 °C különbséget a kinti hőmérséklethez képest korábbi cikkünkben írtunk részletesebben »

3. tévhit: a kutyaház anyaga egyáltalán nem fontos szempont

Dehogynem, méghozzá az egyik leglényegesebb! Az, hogy fából vagy műanyagból készül a kutyaház, alapvetően meghatározza:

  • azt, hogy mennyire képes ellenállni az időjárás viszontagságainak,
  • a hőszigetelőképességét és a szellőzését,
  • a súlyát és a stabilitását,
  • a tartósságát és a megbízhatóságát hosszú évekre,
  • azt, hogy mennyire érzi majd jól benne magát kutyusod,
  • és persze az esztétikumot is.

Ezek pedig nem olyan szempontok, amelyek felett csak úgy átugorhat az ember, ha valóban hosszú távra szeretné megtalálni a tökéletes kutyaházat kedvencének.

Fontos! Amikor a kutyaházak anyaga kerül terítékre, nem mehetünk el szó nélkül az OSB lapok mellett. A sok gyártó által használt préselt, ragasztott lemezeket gyakran összekeverik a fával, pedig a valóságban rengeteg hátrányuk van. A természetes fával ellentétben például nem engedik át a párát, az ól így könnyedén penészesedik. Ráadásul néhány hónap alatt felszálkásodik és a ragasztó is elpárolog belőle, amely szintén nem kedvez a kutyák egészségének.

4. tévhit: nem számít, hogy milyen típusú kutyának keresel házat

Pedig számít, hiszen a kutyák között is akadnak félénkebb típusok, amelyeknek igen fontos, hogy néha elbújhassanak egy kicsit a világ elől saját kuckójukban, valamint nyugalomban aludhassanak. Ezekben az esetekben célszerű olyan ólat választani, amelyben kivehető válaszfallal igény szerint könnyedén kialakítható egy kisebb, különálló tér.

5. tévhit: a tető és a bejárat csak dísz a kutyaólakon

Persze az sem éppen utolsó szempont, hogy a kutyaól mutatós legyen és ebben igen sokat segíthet a bejárat és a tető megmunkálása. Ennek a két elemnek azonban ennél jóval komolyabb szerepe is van.

A lapos tető tökéletes helyszín napozásra egy stabilabb kutyaházon, amely elbírja kedvencedet, így bármikor felugorhat rá. A bejárat méretének pedig szintén a szigetelés szempontjából van lényeges szerepe, ráadásul az sem mindegy, hogy a középső vagy az oldalsó falon helyezkedik el.

Számel kutyaház tipp: ha nem lapos tetős modellt néztél ki, akkor is meg tudod teremteni a tökéletes körülményeket egy kis sütkérezéshez kedvenced számára, méghozzá a napozó teraszokkal »

+1 meglepetés: ajándék hőfüggöny minden Számel kutyaház mellé

Tudjuk, hogy a fagyos téli napokon mennyire aggódsz kedvenced egészségéért, ezért most minden Számel kutyaház mellé ajándék hőfüggönnyel lepünk meg.*

*Az ajánlat a cikk megjelenése idején (2019.01.04.) érvényes, a promóció a jövőben érvényét veszítheti.

Találd meg a tökéletes kutyaházad kedvenced számára, válogass a minőségi és strapabíró Számel kutyaólak közül most »