Kutyaólat készülsz vásárolni? Akkor fogadj meg egy jó tanácsot, és semmiképp ne ugorj fejest egy elhamarkodott döntésbe az első szép házikó láttán. A külcsín ugyanis fontos, de korántsem minden! Persze túlgondolni sem kell a dolgot, de azért akad jó néhány olyan szempont, amelyről sokan nem is tudnak vagy éppen nem veszik figyelembe. Most megmutatjuk a leggyakoribb hibákat, hogy a tökéléees kutyaházat választhasd kedvencednek.

1. Nem számolsz a kutyusod személyiségével

Tapasztalataink szerint ez az egyik leggyakoribb hiba, pedig kedvenced személyisége alapvetően meghatározza, hogy jól érzi-e majd magát új házában. Akadnak ugyanis például olyan kutyusok, amelyek sokkal több nyugalomra vágynak, ezért néha elvonulnak kuckójukba és aludni is inkább egyedül szeretnek, míg más típusok sokkal jobban kedvelik a társaságot. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy az ól belső kialakítása, amelyen egy kivehető válaszfal segítségével sokat javíthatsz.

2. A lehető legnagyobb házzal akarod meglepni kedvencedet

Kedves gesztus, de a túlságosan nagy házakban a kutyák egyfelől nem érzik magukat biztonságban, valamint a hideg is nagyon átjárja ezeket az ólakat. A belső méretek mellett az ajtó magasságával kapcsolatban is rengeteg tévhit terjed, ezért korábbi írásunkban részletesen kigyűjtöttünk minden fontos tudnivalót a kutyaházak méreteivel kapcsolatosan, hogy kedvenced a lehető legkomfortosabban érezhesse magát.

3. Utólag, házilag tervezed megoldani a hőszigetelést

Érdemes megfelelően hőszigetelt, minőségi kutyaházat vásárolni, hiszen ezek előnyeit utólagos, olyan otthoni megoldásokkal (mint pl. néhány leterített paplan vagy szőnyeg) nem tudod majd pótolni. Pedig a tévhitekkel ellentétben a kutyák sokkal könnyebben megbetegedhetnek, mint azt elsőre gondolnád.

A szigetelt ólak télen akár 8-10 °C fok különbséget is biztosíthatnak a kinti hőmérséklethez képest.És akkor a nyári kánikula jelentette veszélyekről, mint a kiszáradás vagy a hőguta még nem is beszéltünk. Viszont írtunk róla korábban itt »

4. Nem veszed figyelembe a kutyaház alapanyagát

Az alapanyag alapvetően meghatározza a kutyaházak hőszigetelését, szellőzését, strapabírását, tartósságát és a kutyusok komfortérzetére is kihat. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy műanyagból vagy fából készült ólat vásárolsz kedvenced számára. Súgunk egy kicsit: a fa lesz a tökéletes választás a rengeteg előnye miatt »

5. Kihagyod a hasznos kiegészítők nyújtotta lehetőségeket

A kivehető válaszfalak fontosságáról már fentebb is írtunk, de azt még nem említettük, hogy komoly szerepük lehet a hőszigetelésben vagy akár szaporulat esetén. Sokan megfeledkeznek még olyan kiegészítő lehetőségekről is, mint a napozóterasz vagy a hőfüggöny, amelyekkel igencsak sokat tehetsz kutyusod egészsége és kényelmes érdekében.

A tökéletes kutyaházat keresed? Fordulj hozzánk bizalommal, hiszen a Számelnél minőségi, változatos méretű ólak és kiegészítő lehetőségek közül válogathatsz »