Nyáron kedvencünk egészségére különösen figyelnünk kell, ami fokozottan igaz a kölyökkutyák esetében. A forró napokon, az akár heteken át tartó hőségben kutyáink nagy veszélynek vannak kitéve. Odafigyeléssel viszont megkönnyíthetjük számukra ezt a megterhelő időszakot.

Víz

Kutyusunk izzadás helyett lihegéssel adja le a hőt, ezáltal sok folyadékot veszít, és könnyen kiszáradhat. Ezért a szokottnál többször, minimum napi 2-4 alkalommal gondoskodjunk róla, hogy friss vizet találjon kedvencünk a tálkájában. Ügyeljünk rá, hogy a víz ne legyen túl hideg, nehogy megfázzon a torka, de az is fontos, hogy a tálka lehetőleg árnyékban kapjon helyet. Érdemes minél több tálba vizet tenni neki, hogy biztosan ne fogyjon el, mire érkezik a pótlás.

Séta

A séta időpontjának megválasztása kulcsfontosságú ezekben a napokban. Lehetőleg korán reggelre vagy késő estére időzítsük, hiszen ugyanúgy, ahogy nekünk sem esik jól a tűző napon sétálni, kedvencünknek sem. Ha a séta idején süt a nap, igyekezzünk kerülni a betont, nehogy megégjen a kutya talpa, és próbáljuk minél rövidebb idő alatt „letudni” a kiruccanást.


A sétára mindig vigyünk mindig magunkkal egy flakon vizet, egy törülközőt és egy tálat, hogy amikor szükséges, vizes törülközővel le tudjuk hűteni és meg tudjuk itatni négy lábú barátunkat

Búvóhely

Nagyon fontos, hogy lehetőséget biztosítsunk a kis házőrzőknek, hogy árnyékos helyen tudjanak napközben pihenni. A legjobb, ha van a kertünkben egy nagy, lombos fa, de ha nincs, akkor a ház vagy a garázs árnyéka is megteszi. Előfordulhat, hogy kutyánk gödröt ás magának és belefekszik, ezzel is gondoskodik saját hűsöléséről, így semmiképp ne tiltsuk ilyenkor neki.

Igyekezzünk a kutya házát is árnyékban elhelyezni, hogy kevésbé melegedjen át. A szélsőségesen forró napokon különösen fontos a jól szigetelt kutyaház megléte, amivel szintén rengeteget tehetsz a kutyus jólétének és egészsége megőrzésének érdekében, hiszen profin kivitelezett szigeteléssel akár 8-10 °C különbség is garantálható a kutyaházban a kinti környezethez képest.

Utazás autóban

Sok esetben elkerülhetetlen, hogy kutyusunkat az autóba ültetve magunkkal vigyük, de rendkívül fontos, hogy soha ne hagyjuk bezárva egyedül a parkoló autóban! Ha valamiért mégis muszáj rövid időre magára hagyni, akkor mindenképpen árnyékba parkoljunk, és húzzunk le minden ablakot résnyire, hogy járjon a levegő a kocsiban, de a kutya feje ne férjen ki az ablakon. Azonban ez sem tarthat tovább 10 percnél, ha valóban árnyékban állítottuk le az autót.


Ha hosszabb útra indulunk autóval a kiskutyával, ügyeljünk rá, hogy legyen nálunk számukra  is elegendő víz, és ha van légkondicionáló, kapcsoljuk be (de ne állítsuk túl hideg fokozatra)!

Felfrissülés

Időnként töröljük át a kis házőrzőnket egy nedves törülközővel otthon is, hiszen neki is jól esik a felfrissülés. Ha szereti a vizet, akkor érdemes lehet „üzembe helyezni” az udvar egy árnyékos részében egy alacsony falú kádat, vagy akár egy régi felfújhatós kismedencét is a számára, amiben biztos szívesen pancsol néha. Ha nyitott rá, akár vízpermettel is hűthetjük otthon a kiskutyát, amire a szabály az, hogy alulról felfele haladjunk: kezdjük a mancsaival, a lábával, majd jöhet a hastájék, és végül az egész teste.


Ha van a közelben olyan strand, ahol fürdőzhet, úszhat a kiskedvencünk, érdemes néhányszor ellátogatni oda is. Amellett, hogy frissítő, hatalmas élmény és jó testmozgás is lesz számára a pancsolás. Viszont legyünk óvatosak, hiszen ez esetben is ugyanazok a szabályok érvényes rájuk, mint a gazdikra: felhevült testtel, hirtelen tilos a csobbanás! Először pihentessük egy kicsit a parton az árnyékban a kutyusunkat, és csak lassan engedjük a vízbe menni. Ha egyáltalán nem akar bemenni, ne erőltessük nagyon.