Alapanyag? Hőszigetelés? Méret? A tökéletes kutyaházat kiválasztani komoly felelősség, viszont egyáltalán nem lehetetlen küldetés. Most ugyanis összegyűjtöttük a 9 legfontosabb szempontot, amit megéri átgondolni vásárlás előtt. Ha végig futsz ezen a listán, könnyedén döntesz majd és a kellemetlen meglepetésektől is megkímélheted magadat és kutyusodat.

1. szempont – a kutyaház alapanyaga

Fa vagy műanyag? Az örök kérdés, azonban a döntés sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Annak ellenére ugyanis, hogy a műanyagból készült típusoknak is akad néhány előnye, ha minőségi és biztonságos megoldást keresel, akkor mindenképpen célszerű a fa ólak mellett voksolni, hiszen rengeteg kedvező tulajdonságuk van »

2. szempont – az ól strapabíró képessége

Ugye Te is hosszú távra szeretnéd megtalálni a legjobb otthont kedvenced számára? Akkor a kutyaház kiválasztása előtt érdemes meggyőződni arról, hogy a kinézett darab mennyire bírja a strapát. A tekintélyes súly már önmagában árulkodó lehet, hiszen stabil, erős szerkezetre utal.

De célszerű figyelembe venni azt is, hogy az olyan időjárási viszontagságokkal szemben, mint például az állandó nedvesség, az nagyobb esőzések, tikkasztó hőség és fagyos hideg ellen mennyire ellenálló az adott ól.

3. szempont – hőszigetelés a kutyusok egészségének védelmében

Ha pedig az időjárásnál tartunk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a hőszigetelés mellett sem. A kölyök kutyák egészségének védelmében különösen fontos, de a nagyobb testű kutyusok esetében sem elhanyagolható szempont, hogy az ól megvédje a rekkenő hőségtől és a csontig hatoló hidegtől egyaránt. Az ideális kutyaházzal a környezethez képest akár 8-12 °C-kal ideálisabb hőmérsékletet teremthetsz kutyusod számára »

4. szempont – a kutyaház aljának talajtól való távolsága

Igen gyakori tévedés, hogy a kutyaházakat csak esztétikai szempontok miatt emelik el a talajtól. Pedig az a néhány centiméter sokkal többet jelent, mint hinné az ember, hiszen:

  • egyfelől a hőszigetelésben is komoly szerepet játszik azáltal, hogy elemeli az ólat a hűvös talajtól,
  • másfelől megvédi a talaj nedvességétől, ezáltal pedig a penésztől és a baktériumoktól.

5. szempont – kedvenced mérete

Szintén gyakori tévhit, hogy a kutyaház kiválasztása során kedvenced teljes magassága alapján kell belőni a ház méretét. A valóságban azonban a marmagasságot kell figyelembe venni és azt, hogy kutyusod kényelmesen fel tudjon állni és meg tudjon fordulni kuckójában. A túl nagy ól ugyanis jelentősen rontja a hőszigetelő képességet.

6. szempont – kutyusod típusa és személyisége

Kedvenced méretei mellett a személyisége sem elhanyagolható szempont, ha a legjobb megoldást keresed. Akadnak olyan kutyusok, akiknek több nyugalomra van szüksége az átlagnál és aludni is inkább egyedül szeretnek. Számukra célszerű egy kivehető válaszfalat is beszerezni, hogy még kényelmesebbé tehesd számukra új otthonukat.

7. szempont – várható-e szaporulat

Ha kutyusod várhatóan elleni fog, akkor érdemes elgondolkodni a nyitható tetőn. A kivehető válaszfal és a hőszigetelés pedig kulcsfontosságú tényezők kell hogy legyenek a választás során.

A tetővel kapcsolatos másik lényegi kérdés, hogy lapos vagy inkább csúcsban összeérő típust ajánlott-e választani. Az esztétikum mellett ugyanis ennél a kérdésnél is közbeszól a praktikum. A stabil, erős ólak tetejére szívesen felugrálnak a kutyusok napozni. Ez viszont csak egy lapos tetővel lehetséges, de akár egy napozóterasszal is pótolhatod ezt a lehetőséget.

8. szempont – a kutyaól bejárata

A tetőhöz hasonlóan a bejáratnak is jóval több szerepe van, mint szebbé varázsolni kedvenced új kuckóját. A jobb hőszigetelés és a minél nagyobb nyugalom megteremtése érdekében például érdemes lehet olyan típust választani, melynek bejárata nem a kutyaház középen, hanem az oldalán található.

9. szempont – a kutyaház külleme

Természetesen a külcsín sem éppen elhanyagolható tényező, elvégre a kutyaház a kerted szerves része lesz. Így különösen fontos, hogy olyan ólat válassz, amelyet kedvenced mellet az egész család imádni fog, és igazi hangulatos látványossága lehet otthonodnak.

Találd meg a tökéletes otthont kedvenced számára, nézd meg közelebbről a Számel változatos, minőségi kutyaházait most »