Habár a rágás jellemzően a kölyökkutyákra jellemző, egyes ebek 1-2 éves korukra sem növik ki ezt a szokást. Olvass tovább, ebben a cikkben eláruljuk, mi okozhatja ezt, és 5 egyszerű ötletet is adunk, amelyekkel a kutyaház hosszú éveken át tartós és esztétikus maradhat majd.

1. Válassz minőségi kutyaházat

Ahhoz, hogy a kutyaház egy életen át védhesse kedvencedet az időjárás viszontagságaitól, érdemes olyan ólat választani, amelynek nemcsak anyagai minőségiek, de az illesztései is szinte kikezdhetetlenek. 

A Számel kutyaházak például amellett, hogy erős és tömör fenyőfaszerkezetre épülnek, külső, választható vastagságú borításuk abból az északi borókafenyőből készül, melyet tartóssága miatt gyakran használnak villanypóznák telepítéséhez. Ez a fafajta ugyanis akár 100 éven át képes ellenállni az időjárás viszontagságainak és a külső behatásoknak is.

2. Biztosíts kutyusodnak elegendő játékot

A kutyák kéz híján úgy fedezik fel a világot, hogy mindenfélét megrágnak, ám az éles és kemény tárgyak (mint pl. a kutyaház egyes elemei) könnyen felsérthetik az ínyüket és a fogaikat. Ezért nagyon fontos, hogy a rágást olyan dolgokra korlátozd, amiket kedvenced biztonsággal használhat.

Gondoskodj róla, hogy mindig legyen kutyusod közelében

  • többféle vastagságú és hosszúságú kötélcsomó,
  • egy-egy szárított sertés- és/vagy marhafül,
  • egy jutalomfalatkákkal tölthető, kemény gumiból készült labda,
  • pár megunt ruhadarab a gardróbodból, amin még érződik az illatod.

Számel tipp: Mindig dicsérd meg kedvencedet, ha ezekkel játszik, mert a rágójátékokra szoktatott kutyák kisebb eséllyel tesznek kárt a kutyaházukban.

3. Tölts sok időt a kedvenceddel

Néhány kutyánál oda vezethető vissza a rágás, hogy egyedül érzi magát. Ezek az ebek nagyon sokszor unalmukban kezdik el megrágni a kutyaházat, mert nem találnak semmit, amivel szórakoztathatnák magukat, a rágás pedig a szeparációs szorongásukat is enyhíti.

Erre jó megoldás, ha több időt töltesz kedvenceddel. Már az is sokat segít, ha a kerti munkák elvégzése közben beszélsz hozzá, vagy ha magaddal viszed, amikor a közeli kisboltba indulsz vásárolni. 

Szabadnapjaidon pedig menjetek el akár 1-2 órás, hosszabb sétákra is, mert ez szellemileg és fizikailag is annyira lefárasztja a kutyust, hogy ezután már nem is marad energiája a kutyaház rágására.

Fontos! Ha a kárt csak a munkából hazaérve veszed észre, ne kezdj el kiabálni a kutyával, mert akár órák is eltelhettek azóta, hogy megrágta a kutyaházat, és nem fogja érteni, miért szidod le.

4. Kérd a kutyaházat extra élvédelemmel

Menj biztosra és válassz extra rágásvédelemmel ellátott kutyaházat. A Számelnél ezeket az ólakat a főbb éleknél és a sarkoknál bádogozással látjuk el, mert a kutyusok jellemzően ezeken a területeken kezdik a rágást.


A korrózióálló bádoglemezek felszerelhetők

  • a kutyaházak téglalap alakú bejáratára,
  • az ól négy külső sarkára,
  • a tető éleire,
  • két oldalról a belső válaszfal ajtajára,
  • és az extra pihenőterasz éleire is.

5. Rendszeresen adj kedvencednek fogápoló snacket

Mivel a rágás kölyök- és felnőttkorban is fejleszti a kutya fogazatát, rágóizmait, állkapcsát, és ínyét, jutalomfalatként érdemes pár fogápoló snacket is tartanod otthon.

Az úgynevezett fogápoló snackek egyszerre hasznos és finom falatok, amelyek formájukból adódóan is olyanok, mint egy fogkefe. Az apró jutalomfalatkákkal szemben kedvenced mancsába foghatja és hosszabb ideig is rágcsálhatja őket, így kisebb eséllyel tesz kárt a kutyaházban.


Tartós, rágásálló kinti otthont keresel kutyusodnak?
Válaszd ki az igényeinek megfelelő Számel kutyaházat ITT »