Te is elgondolkodtál már azon, hogy egy szereld magad (divatos kifejezéssel élve DIY) vagy inkább egy kész kutyaház éri meg jobban? Az ideális kutyaólat otthon megépíteni nem kis kihívás, pláne, ha hosszú távra tervezel vele. Éppen ezért nagyon megéri átgondolni egy-két szempontot, mielőtt belevágnál. Rögtön 5+1 olyan okot is fel tudunk Neked sorolni, ami után Te is belátod, egyáltalán nem biztos, hogy megéri otthon vesződni egy kutyaház megépítésével.

1. A tökéletes kutyaháznak kedvenced személyiségéhez is passzolnia kéne

Kezdjünk is rögtön egy olyan szemponttal, amelyről tapasztalataink szerint igen sokan nem is gondolnák elsőre, hogy mennyire fontos. Ez pedig nem más, mint kedvenced személyisége, habitusa.

A kíváncsi, örökmozgó kutyusoknak például remek választás egy elől nyíló ház, viszont a nyugodtabb típusoknak célszerű inkább oldalsó bejárattal és belső válaszfallal ellátott ólat választani, hogy el tudjanak egy kicsit bújni a világ elől. Értelemszerűen a tervezés előtt ennek mindenképpen jó alaposan utána kéne járni, a kész házak esetében viszont már megtalálod az egyes típusokhoz legjobban passzoló megoldásokat.

2. Rengeteg olyan szempontra kell odafigyelni, amire elsőre nem is gondolnál

A kutyusok személyisége mellett természetesen a magasságukról és súlyukról is hiba lenne elfeledkezni. És persze akad még jó néhány olyan kényelmi és biztonsági szempont is, amire nagyon oda kell figyelni a tervezés és építés során. A házi készítésű kutyaólak esetében például gyakori hiba, hogy nem fordítanak elég figyelmet:

  • a bejárat méretére és elhelyezkedésére: a bejárat helye meghatározza a hőszigetelő képességet, a magassága pedig a tévhitekkel ellentétben elég, ha megegyezik kedvenced marmagasságával.
  • a tető típusára: egy felnyitható tető igen hasznos, ha várható szaporulat, de nyáron a szellőzés és főleg a tisztítás, takarítás szempontjából sem elhanyagolható.
  • a válaszfal fontosságára: szintén fontos szaporulat esetén, de a hőszigetelés szempontjából is komoly szerepe van.
  • a talajtól való magasságra: ha nem szeretnéd, hogy a kutyaház átvizesedjen és ellepje a penész és a baktériumok, akkor célszerű megemelni a talajtól.
  • az alapanyagokra: a legfontosabb szempontok egyike, hiszen nagyban függ tőle az ól strapabíró képessége és minősége, és nem utolsó sorban a kutyusok egészsége.
  • a szigetelésre: egy leterített szőnyeg önmagában azonban nem lesz elég, a kutyaól falai közé speciális szigetelést kell beépíteni, ha szeretnéd megóvni kutyusod egészségét.

És ez még csak néhány jelentősebb szempont, amire oda kell figyelni egy kutyaház építése során, ha olyan strapabíró, stabil és minőség ólat szeretnél, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak és kutyusod kényelmét is tökéletesen szolgálja.

3. Egy profi kutyaháza megépíteni időigényes feladat

Ha elég alapos vagy és meg van hozzá a kellő kézügyességed is, természetesen nem lehetetlen összehozni egy saját készítésű, minőségi kutyaházat. Viszont igen időigényes vállalkozás, hiszen:

  • rengeteg tervezés előzi meg,
  • a megfelelő, gondosan válogatott alapanyagokat össze kell gyűjteni,
  • az összeszerelés is precíz, türelmes munkát igényel.

4. Nem biztos, hogy sokat spórolsz egy házi készítésű kutyaóllal

Tapasztalataink szerint sokan a költségek miatt döntenek úgy, hogy saját maguk építenek kutyaházat. Pedig ahogyan a fentiekből is látszik a tartós, „szereld magad” ólak kiadásai megközelítik a kész házakét, hiszen:

  • minőségi alapanyagokat kell beszerezned,
  • ezeket sokszor csak akkora csomagolásban kapod meg, ami túl sok egyetlen házhoz,
  • szükség lesz néhány extra eszközre is,
  • és az esetleges hibák is növelik a költségeket.

5. A “szereld magad” kutyaházaknak még fazont is kell szabnod

Azt pedig még nem is említettük, hogy azzal is jócskán el kell majd szöszölnöd, ha esztétikus ólat szeretnél összehozni házilag. Elvégre minden bizonnyal Te is olyan kutyaházról álmodsz, ami nemcsak kedvenced igényeit elégíti ki, hanem otthonodhoz és a kertedhez is passzol.

Miért vesződnél heteken át, amikor a Számelnél minőségi kutyaólak széles kínálatából válogathatsz? Nézz körbe és találd meg a tökéletes házat most »