Számtalan kérdésen kell átrágnunk magunkat, amikor kutyaházat választunk: lapos- vagy nyeregtetős legyen? Kell-e terasz? Mire jó a válaszfal? Ilyenkor merül fel általában az a kérdés is, hogy szükségünk van-e, vagy még inkább, a kutyusnak szüksége van-e a nyitható tetőre? Mi mindenképpen emellett tesszük le a voksunkat, és máris eláruljuk, hogy miért.

Takarítás

A nyitható tető elsősorban a takarítás során tesz nélkülözhetetlen szolgálatot a gazdiknak, ugyanis lényegesen megkönnyíti a ház belső terének megtisztítását. A rendszeres takarítás elsősorban a kutya egészsége, másodsorban a komfortérzete miatt fontos. Hozzánk hasonlóan kedvencünk számára is kellemes érzés egy tiszta házban lepihenni éjszakára.

A nyitható tető abban nyújt segítséget, hogy könnyebben megteremthessük számára az ideális környezetet az otthonában, ráadásul a ház a vizes kezelések után gyorsabban meg is szárad, ha erre az időre nyitva hagyjuk a tetejét.


Félénkség leküzdése

Sokan nem gondolnak rá, de nagyon jó szolgálatot tehet a nyitható tető akkor is, amikor a kutyusunk még kicsi és félénk. Ilyenkor sokuk nem mer még bemenni a sötét házba, ami az akkori méreteihez képest még túl nagy is neki. Ilyenkor semmiképpen nem szabad fizikailag erőltetni, hogy bemenjen, mert ez nem segít leküzdeni a félelmét, ráadásul ezután egy rossz emlék is élni fog benne a házzal kapcsolatban.

Nagy segítség viszont, ha ilyenkor kinyitjuk a kis otthonuk tetejét, és berakunk neki pár szem jutalomfalatot. Előfordulhat, hogy azonnal be is fut érte és megszokja a közeget, de lehet, hogy így is kell egy kis idő neki, mire felbátorodik. Ha a kutyus már komfortosan mozog a nyitott tetejű házban, pár alkalom után le is csukhatjuk azt.


Szellőztetés

A nyitható tetőnek a szellőztetésben és az optimális hőmérséklet kialakításában is fontos szerepe van: ha időnként lenyitjuk a ház tetejét, megelőzhetjük, hogy a házból kellemetlen szagok áradjanak ki, és kedvencünk is kellemes, kutya-illatúan fog bennünket üdvözölni reggelente. Itt fontos megjegyeznünk, hogy az erőteljes, kellemetlen szag a kutyáknál betegség jele is lehet, így ha a rendszeres szellőztetés és tisztán tartás ellenére is orrfacsaró aroma terjeng kutyusunk körül, mindenképpen járjunk utána a forrásának!

Nyáron különösen fontos szerepe van a szellőztetésnek: a tömörfából készült, hőszigetelt, megfelelően elhelyezett kutyaházak az átlagos nyári melegben alapvetően nem melegszenek át, azonban a több hetes kánikula még egy minőségi kutyaház számára is kihívást jelent. Ilyenkor érdemes figyelni a hőmérsékletet a házban és kint, és ha túlságosan felmelegszik kutyusunk otthona, késő este vagy hajnalban nyissuk le a ház tetejét, hogy szabad utat engedjünk a friss, hűvösebb levegőnek.


Speciális esetek

Ha kedvencünk házában kivehető válaszfal is van, ez elveszíti a szerepét, ha nincs hozzá nyitható tető is. A kivehető válaszfal szerepéről korábban már írtunk.

Továbbá azt is fontos végiggondolni, hogy várható-e, hogy a kutyus elleni fog, ugyanis a nyitható tető ekkor is hatalmas segítségünkre lesz.